• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

Cooking recipies

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  25/05/2011

Babka makowa

by Magda

Składniki:

  • 20 dag masła,
  • 6 dag cukru pudru,
  • 8 jajek,
  • 18 dag cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 30 dag maku,
  • 15 dag orzechów laskowych,
  • szczypta soli,
  • szczypta cynamonu,
  • cukier puder do posypania babki,
  • masło+bułka tarta do posmarowania foremki.

Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek. Ciepłe masło ucierać z cukrem pudrem, łyżeczką cukru waniliowego, szczyptą soli i odrobiną cynamonu. W trakcie ucierania dodawać kolejno żółtka. Pianę z białek ubić i wmieszać do masy z żółtkami. Dodać mak i orzechy. Napełnić foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w 170 stopniach przez 70 minut. Przed podaniem babkę posypać cukrem pudrem.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Rolada wiosenna
Sałatka włoska (Caprese)

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij