Babka marmurkowa

Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. maki ziemniaczanej,
  • 6 jaj,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szkl. cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania (lub polewa czekoladowa).

Przygotowanie:
Jajka ubijać z cukrem do białości. Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Stopniowo dodawać stopioną margarynę i cukier waniliowy. 2/3 ciasta wlać do foremki, do pozostałego ciasta dodać kakao i dobrze wymieszać. Ciemne ciasto wylać na jasne i widelcem porobić wzorki. Piec w 175 stopniach przez 45 minut. Ostudzone ciasto udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>