Składniki:
- 25 dag margaryny,
- 200g cukru,
- cukier waniliowy,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 125g mąki pszennej,
- 125g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- tabliczka czekolady,
- 4 łyżki słodkiej śmietanki.
Przygotowanie:
Margarynę rozpuścić i ostudzić, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz jajka. Całość dokładnie zmiksować. Stopniowo dodawać obie mąki i proszek do pieczenia, dalej miksując ok. 3 minuty. Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 25×12 cm wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w 170 stopniach przez 70 minut. Wystudzone ciasto posmarować polewą czekoladową (rozpuszczona czekolada ze śmietanką, nie wolno zagotować!).