Składniki:
- 200g cukru,
- 3 jajka,
- 200g mąki krupczatki,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250g suszonych śliwek bez pestek,
- 4 łyżki wina porto,
- 120g kandyzowanych czereśni/wiśni,
- 200g masła,
- tarta bułka.
Przygotowanie:
Śliwki i czereśnie pokroić na małe kawałki. Formę do babki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Miękkie masło i cukier utrzeć na krem, dodawać po kolei jajka oraz większą część mąki wymieszanej z proszkiem. Wyrobić ciasto. Owoce obtoczyć w reszcie mąki, aby nie opadły na dno formy i dodać do ciasta. Formę napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec w 175 stopniach przez 75 minut. Jeśli powierzchnia babki będzie się przypalała można ją przykryć pergaminem.