• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

Cooking recipies

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta, Wegetariańskie  /  22/12/2012

Bożonarodzeniowa babka

by Magda

Składniki:

  • 200g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200g mąki krupczatki,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250g suszonych śliwek bez pestek,
  • 4 łyżki wina porto,
  • 120g kandyzowanych czereśni/wiśni,
  • 200g masła,
  • tarta bułka.

Przygotowanie:
Śliwki i czereśnie pokroić na małe kawałki. Formę do babki posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Miękkie masło i cukier utrzeć na krem, dodawać po kolei jajka oraz większą część mąki wymieszanej z proszkiem. Wyrobić ciasto. Owoce obtoczyć w reszcie mąki, aby nie opadły na dno formy i dodać do ciasta. Formę napełnić ciastem do ¾ wysokości. Piec w 175 stopniach przez 75 minut. Jeśli powierzchnia babki będzie się przypalała można ją przykryć pergaminem.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Rolada czekoladowo-pistacjowa
Francuska rolada bożonarodzeniowa

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij