Składniki:
- 600g mąki krupczatki,
- 42g drożdży,
- 250ml mleka,
- 125g masła,
- 80g cukru pudru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
- 2 jajka,
- 80g rodzynek,
- 40g kwasku cytrynowego,
- 40g skórki z pomarańczy,
- 100g cukru pudru,
- 1 łyżka rumu,
- 30g płatków migdałów.
Przygotowanie:
Rozpuścić pokruszone drożdże i 20g cukru. Dodać mąkę, letnie mleko i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 minut, by wyrosło. W letnim mleku roztopić 60g cukru, sól, skórkę z cytryny i 2 żółtka. Dodać do ciasta, ponownie zagnieść i odstawić na dalsze 15 minut. Dodać rodzynki, kwasek cytrynowy i skórkę pomarańczową. Na stolnicy uformować wałek z ciasta i podzielić go na 9 części. Każdy rozwałkować tak, aby powstał długi wałeczek. Zapleść 4 potrójne warkocze, pozostałe dwa wałeczki zagnieść i uformować, tak aby ciasto miało kształt sznura. Na środku każdego warkocza zrobić rowek, posmarować białkiem. Na blasze posmarowanej tłuszczem, ułożyć warkocze jeden na drugim. Na wierzchu położyć sznur z ciasta i odstawić na 30 minut. Piec 40 minut w 210 stopniach. Polukrować polewą z cukru i rumu.