Ciasto bananowo-kakaowe

Przepis pochodzi z http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/banany/ciasto_z_bananami/przepis.html

ciasto bananowo kakaoweSkładniki:

  • 200 g miękkiego masła,
  • 300 g bananów,
  • 200 ml jogurtu naturalnego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 55 g gorzkiego kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 200 g cukru pudru,
  • 3 jajka.

Przygotowanie:
Obrane banany zmiksować blenderem razem z jogurtem naturalnym. W misce wymieszać przesianą mąkę z kakao, sodą, solą i cynamonem. Masło zmiksować z cukrem pudrem na puszysty krem. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając na wysokich obrotach. Dodać połowę mieszanki mąki wraz z dodatkami, zmiksować na małych obrotach na jednolitą masę. Następnie zmiksować z masą bananowo-jogurtową, a na koniec z drugą połową mąki. Masę wyłożyć do keksówki i piec w 180 stopniach ok. godzinę (do suchego patyczka). Odstawić do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *