Składniki:
- 32 dag chrupkiego pieczywa sezamowego,
- 32 dag miękkiego masła,
- 10 dag brązowego cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 4 jajka,
- 75 dag chudego twarogu,
- 10 dag cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 75g płatków ryżowych,
- 2 jabłka,
- 2 gruszki,
- 4 połówki brzoskwini,
- 6 połówek moreli,
- 15 dag wiśnie bez pestek,
- 20 dag galaretki jabłkowej.
Przygotowanie:
Chrupki chleb drobno rozkruszyć, przesypać do miski. Dodać wiórki masła, brązowy cukier i cynamon. Jajka rozbić, białka dodać do chleba, żółtka włożyć do drugiej miski. Blachę wysmarować masłem. Okruszki chleba dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i rozsmarować na blasze. Twaróg, cukier waniliowy i płatki ryżowe dodać do żółtek i ubijać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia cukru. Kremem posmarować ciasto. Jabłka i gruszki obrać, pokroić na paski. Tak samo pokroić brzoskwinie i morele. Owocami obłożyć ciasto. Placek piec w 150 stopniach przez 50 minut. Galaretkę jabłkową podgrzać i posmarować nią upieczony placek.