• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto ucierane z jabłkami
Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jabłek,
  • cynamon (ile kto lubi) + 3 łyżki cukru (zależy jak kwaśne są jabłka).

Składniki na lukier:

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy i mieszać dolewając mleko. Formę o rozmiarze ok. 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić. Obsypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć jabłka. Pie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto polać lukrem zrobionym z soku cytrynowego i cukru pudru.

Nawigacja wpisu

Łosoś z piekarnika
Eklerki

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij