Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3/4 szklanki mleka,
- 2 jajka,
- 125 g miękkiego masła,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 jabłek,
- cynamon (ile kto lubi) + 3 łyżki cukru (zależy jak kwaśne są jabłka).
Składniki na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajka i ponownie dokładnie utrzeć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać do masy i mieszać dolewając mleko. Formę o rozmiarze ok. 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać i pokroić. Obsypać je cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto wyłożyć na blachę, na wierzchu ułożyć jabłka. Pie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ostudzone ciasto polać lukrem zrobionym z soku cytrynowego i cukru pudru.