Składniki:
- 150g masła,
- 150g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 3 jajka,
- aromat cytrynowy,
- 200g mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100ml mleka,
- owoce np. wiśnie, śliwki (bez pestek).
Przygotowanie:
Masło rozetrzeć na jednolitą masę i stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, 3 żółtka, aromat cytrynowy. Dalej do ciasta dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość mieszać mikserem przez ok. 3 minuty. Sztywną pianę z białek delikatnie wmieszać do ciasta i przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzch ułożyć owoce. Piec w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.