Składniki na ciasto:
- 300g mąki,
- 100g masła,
- 1 jajko,
- 100g cukru.
Składniki na nadzienie:
- 500g porzeczek + 2 łyżki cukru,
- 200g dżemu porzeczkowego + 4 łyżki rumu,
- 3 białka + 150g cukru pudru.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto zagnieść, schłodzić i jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na 2 okrągłe placki. Widelcem ponakłuwać i upiec (w 200 stopniach przez 20 minut). Porzeczki wymieszać z cukrem i gotować na średnim ogniu 5 minut, a następnie przełożyć na sitko i osączyć. Dżem wymieszać z rumem i posmarować jeszcze ciepłe placki. Na jednym spodzie ułożyć porzeczki i przykryć drugim plackiem. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i wyłożyć na wierzch placka. Piec 5 minut, dopóki brzegi piany nabiorą złotego koloru.
Bardzo fajny przepis. Chyba, że zabieram się do działania! Trzymajcie kciuki! 🙂