• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy
Ciasto przygotowane w ramach weekendowej cukierni. której gospodynią w maju jest Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach. Przepis na drożdżowy wieniec  pochodzi z tej strony.  Ciasto jest rewelacyjne!!!

Ciasto:

  • 7 g aktywnych suchych drożdży (jedyna moja modyfikacja to zamiast suszonych dałam świeże – suszonych niestety w sklepie nie mieli),
  • 120 ml cieplej wody,
  • 30 g niesolonego masła roztopionego,
  • 120 ml mleka w temperaturze pokojowej,
  • 55 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 25 g kakao,
  • 375 g maki + trochę do podsypania.

Nadzienie:

  • 55 g niesolonego masła roztopionego,
  • 60 g brązowego cukru,
  • 70 g białego cukru,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 55 g ciemnej czekolady posiekanej na male kawałki.

Lukier:

  • 130 g cukru pudru,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • szczypta soli.

Przygotowanie ciasta:
Wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać  pozostały cukier, jajko i sól i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników. Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładka i elastyczna. Uformować kule i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć folią kuchenną i czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny – ciasto powinno podwoić objętość. Można tez wstawić do lodówki na 12 godzin.

Przygotowanie nadzienia:
Oba rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórka pomarańczowa i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną część na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.

Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (160 z termoobiegiem). Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce.

Przygotowanie lukru:
W misce wymieszać cukier puder ze szczyptą soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencje.  Polać wieniec i podawać.
Czekoladowo-pomarańczowy wieniec drożdżowy

                       

Nawigacja wpisu

Zupa – krem ze świeżych szparagów
Wiejska pizza w wersji trójkątnej

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij