Ciasto przygotowane w ramach weekendowej cukierni. której gospodynią w maju jest Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach. Przepis na drożdżowy wieniec pochodzi z tej strony. Ciasto jest rewelacyjne!!!
Ciasto:
- 7 g aktywnych suchych drożdży (jedyna moja modyfikacja to zamiast suszonych dałam świeże – suszonych niestety w sklepie nie mieli),
- 120 ml cieplej wody,
- 30 g niesolonego masła roztopionego,
- 120 ml mleka w temperaturze pokojowej,
- 55 g cukru,
- 1 jajko,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 25 g kakao,
- 375 g maki + trochę do podsypania.
Nadzienie:
- 55 g niesolonego masła roztopionego,
- 60 g brązowego cukru,
- 70 g białego cukru,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 55 g ciemnej czekolady posiekanej na male kawałki.
Lukier:
- 130 g cukru pudru,
- sok z 1 pomarańczy,
- szczypta soli.
Przygotowanie ciasta:
Wlać wodę do małej miski i rozpuścić w niej drożdże i 1/2 łyżeczki cukru. Odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. W międzyczasie w dużej misce ubić za pomocą miksera rozpuszczone masło i mleko, dodać pozostały cukier, jajko i sól i ubijać, aż masa stanie się gładka. Dodać kakao i drożdże wraz z wodą i ubijać do połączenia się składników. Stopniowo dodawać mąkę i miksować hakami na niskich obrotach, aż masa zrobi się jednolita i zacznie się odklejać od ścianek miski. Powinno być lekko klejące. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać przez kilka minut, aż zrobi się gładka i elastyczna. Uformować kule i włożyć ja do naoliwionej miski, obracając raz, by cale ciasto było pokryte oliwą. Przykryć folią kuchenną i czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny – ciasto powinno podwoić objętość. Można tez wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przygotowanie nadzienia:
Oba rodzaje cukru wymieszać w misce ze skórka pomarańczowa i rozetrzeć, aż się połączą, a cukier nabierze aromatu pomarańczy. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 30×40 cm. Posmarować równomiernie roztopionym masłem, posypać pomarańczowym cukrem i kawałkami czekolady, a następnie chwycić za dłuższy bok i zwinąć w ciasny rulon. Końcówki ścisnąć palcami, by się nie rozchodziły. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek przeciąć rulon wzdłuż, a potem złączyć na jednym końcu. Rozchylić tak, by środek był na wierzchu, i zakładać jedną część na drugą, pilnując, by warstwy się nie rozchyliły, aż powstanie warkocz.
Lekko natłuścić okrągłą blachę o średnicy 22-23 cm. Ostrożnie umieścić jeden koniec warkocza pośrodku blachy, a następnie zwinąć tak, by powstał okrąg. Drugi koniec włożyć pod spod. Przykryć luźno folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni (160 z termoobiegiem). Piec przez 40-45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzić na kratce.
Przygotowanie lukru:
W misce wymieszać cukier puder ze szczyptą soli i dodawać sok pomarańczowy, po 1 łyżce, mieszając, aż lukier osiągnie odpowiednią konsystencje. Polać wieniec i podawać.