Składniki:
- 50 dag mąki,
- 10 dag cukru,
- 125 ml letniego mleka,
- 10 g świeżych drożdży,
- 2 jajka,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 10 dag margaryny.
Składniki na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 60 g margaryny,
- 60 g cukru.
Przygotowanie:
Z drożdży, połowy mleka i 2 łyżek mąki robić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Następnie rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny i jajkami. Ciasto wyrobić, na koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do natłuszczonej formy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść i gotową kruszonką posypać ciasto drożdżowe. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.