• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką
Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 10 dag cukru,
  • 125 ml letniego mleka,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 10 dag margaryny.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki,
  • 60 g margaryny,
  • 60 g cukru.

Przygotowanie:
Z drożdży, połowy mleka i 2 łyżek mąki robić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Następnie rozczyn wymieszać z pozostałą mąką, mlekiem, cukrem, sokiem z cytryny i jajkami. Ciasto wyrobić, na koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do natłuszczonej formy i znowu odstawić do wyrośnięcia. Składniki na kruszonkę zagnieść i gotową kruszonką posypać ciasto drożdżowe.  Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.
Drożdżówka z kruszonką

Zobacz wpisy

Muffiny z drażami orzechowymi
Lody czekoladowe

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij