Składniki:
- 5 jajek+3 żółtka,
- 230g cukru,
- 1 łyżka soku pomarańczowego,
- szczypta soli,
- 90g mąki,
- 500ml mleka,
- 40g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka tartej laski wanilii,
- 350g masła,
- 120g czekolady.
Przygotowanie:
5 żółtek wymieszać z 10g cukru i sokiem pomarańczowym. Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i 80g cukru. Pianę połączyć z żółtkami, dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 225 stopniach 6 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na lnianą ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i przykryć biszkopt wilgotną ściereczką. 3 żółtka wymieszać z niewielką ilością mleka i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Dodać żółtka i ponownie zagotować, stale mieszając. Budyń schłodzić, często mieszając. Masło utrzeć na krem, dodać budyń i wymieszać. Małą ilość kremu odłożyć. Do reszty dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę. Biszkopt posmarować połową kremu i zrolować. Za pomocą rękawa cukierniczego i nasadki gwiazdki nanieść prążki imitujące korę. Od końca rolady odciąć ukośne plastry grubości 1,5cm i przykleić z boku jako imitację konarów. Schłodzić.