• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Holenderskie ciasto maślane

Holenderskie ciasto maślane
Składniki:

  • 200 g masła,
  • 250 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mleka,
  • odrobina masła i mąki do posmarowania.

Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, masło i szczyptę soli. Wyrobić za pomocą robota kuchennego albo ręcznie (ciasto będzie miało konsystencję podobną do ciasta kruchego).
Ciasto wyłożyć do formy, skropić mlekiem i ponakłuwać widelcem.
Holenderskie ciasto maślane
Piec w 175 stopniach przez ok. 35 minut.
Holenderskie ciasto maślane

Zobacz wpisy

Makaron z serem białym i boczkiem
Placuszki serowe (twarogowe) Nigelli

1 comment

  • Kama
    5 kwietnia 2014

    Fajne ciacho 😉 Jest miękkie czy raczej chrupiące?

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij