Składniki:
- 100g+1 łyżka masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 150g cukru,
- 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny,
- 20g tartych orzechów laskowych,
- 100g gotowanych ziemniaków,
- 250g+3 łyżki kaszy manny,
- 15g proszku do pieczenia,
- 250g jabłek,
- 50g rodzynek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 100g marmolady porzeczkowej.
Przygotowanie:
Jajko, 100g masła, sól, cukier i skórkę z cytryny utrzeć na krem. Dodać orzechy oraz drobno starte ziemniaki i wymieszać. 250g manny wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do kremu, nie przestając mieszać. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki, które rozłożyć na cieście. Wierzch ciasta posmarować marmoladą oraz posypać rodzynkami i cynamonem. Pozostałe ciasto wyrobić z łyżką masła i 3 łyżkami kaszy manny. Otrzymaną kruszonką posypać jabłecznik. Piec w 200 stopniach przez 45 minut.