Jabłecznik

Składniki:

  • 100g+1 łyżka masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 150g cukru,
  • 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny,
  • 20g tartych orzechów laskowych,
  • 100g gotowanych ziemniaków,
  • 250g+3 łyżki kaszy manny,
  • 15g proszku do pieczenia,
  • 250g jabłek,
  • 50g rodzynek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100g marmolady porzeczkowej.

Przygotowanie:
Jajko, 100g masła, sól, cukier i skórkę z cytryny utrzeć na krem. Dodać orzechy oraz drobno starte ziemniaki i wymieszać. 250g manny wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do kremu, nie przestając mieszać. 2/3 ciasta włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 24 cm. Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki, które rozłożyć na cieście. Wierzch ciasta posmarować marmoladą oraz posypać rodzynkami i cynamonem. Pozostałe ciasto wyrobić z łyżką masła i 3 łyżkami kaszy manny. Otrzymaną kruszonką posypać jabłecznik. Piec w 200 stopniach przez 45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>