Keks

Składniki:

  • 175g mąki tortowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 175g masła,
  • 125g cukru,
  • 3 jajka,
  • 1/2 laski wanilii,
  • 3 łyżki rumu,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta kardamonu,
  • 125g orzechów włoskich,
  • 75g orzechów laskowych,
  • 125g suszonych fig,
  • 250g rodzynek,
  • 125g kandyzowanych skórek z cytryny.

Przygotowanie:
Jajka wbić do misy, dodać startą wanilię, rum, przyprawy korzenne, masło i cukier. Całość ubić na gęsty krem. Orzechy posiekać, a figi pokroić w kosteczkę. Rodzynki umyć i osuszyć ściereczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy, suszone owoce i kandyzowaną skórkę wymieszać i połączyć z kremem. Delikatnie dodać mąkę i wymieszać. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i piec w 175 stopniach przez 80 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>