Składniki:
- 175g mąki tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 175g masła,
- 125g cukru,
- 3 jajka,
- 1/2 laski wanilii,
- 3 łyżki rumu,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- szczypta kardamonu,
- 125g orzechów włoskich,
- 75g orzechów laskowych,
- 125g suszonych fig,
- 250g rodzynek,
- 125g kandyzowanych skórek z cytryny.
Przygotowanie:
Jajka wbić do misy, dodać startą wanilię, rum, przyprawy korzenne, masło i cukier. Całość ubić na gęsty krem. Orzechy posiekać, a figi pokroić w kosteczkę. Rodzynki umyć i osuszyć ściereczką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Orzechy, suszone owoce i kandyzowaną skórkę wymieszać i połączyć z kremem. Delikatnie dodać mąkę i wymieszać. Podłużną formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać i piec w 175 stopniach przez 80 minut.