Składniki:
- 150 g mąki,
- 3 jajka,
- 100 g cukru,
- 150 g margaryny,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 180 g bakalii (rodzynki, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, figi, daktyle),
- cukier puder.
Przygotowanie:
Bakalie pokroić na mnniejsze kawałki i delikatnie obtoczyć w mące. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
Margarynę z cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku i cały czas ucierać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać bakalie.
Keksówkę o długości ok. 20cm posmarować masłem i obsypaćmąką. Wyłożyć do niej ciasto. Piec przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Zostawić ciasto w formie, żeby trochę ostygło, potem wyjąć i ułożyć na kratce do całkowitego ostudzenia.
Na koniec ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier z cukru pudru i wody i polukrować ciasto.
Bardzo lubię keks, Twój wygląda wspaniale 🙂