Keks drożdżowy

Keks drożdżowy
Składniki:

  • 60 dag mąki,
  • 200 ml letniego mleka,
  • 200 g masła,
  • 1 jajko,
  • 50 g cukru,
  • 50 g drożdży,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • szczypta soli,
  • 100 rodzynek,
  • 50 g suszonych daktyli,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Wsypać do miski 50 dag mąki, zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Zaypać mąką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać jajka, sól, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Dodać 200 g miękkiego masła i pozostałą mąkę, ponownie agnieść i znów odstawić na 15 minut. Nakoniec dodać do ciasta bakalie. Uformować podłużny keks i odstawić na pół godziny.
Piec 60 minut w 200 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>