Składniki:
- 60 dag mąki,
- 200 ml letniego mleka,
- 200 g masła,
- 1 jajko,
- 50 g cukru,
- 50 g drożdży,
- opakowanie cukru waniliowego,
- łyżeczka startej skórki z cytryny,
- szczypta soli,
- 100 rodzynek,
- 50 g suszonych daktyli,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem. Wsypać do miski 50 dag mąki, zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże. Zaypać mąką i odstawić na 20 minut. Następnie dodać jajka, sól, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Odstawić na 15 minut. Dodać 200 g miękkiego masła i pozostałą mąkę, ponownie agnieść i znów odstawić na 15 minut. Nakoniec dodać do ciasta bakalie. Uformować podłużny keks i odstawić na pół godziny.
Piec 60 minut w 200 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.