• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Piernik krakowski

Piernik krakowski
Składniki:

  • 2 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:
Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodawać kolejno mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika. Dokładnie zmiksować. Następnie dodać margarynęubijając dalej. Na koniec dodać powidła i dobrze wymieszać.
Przelać ciasto do natłuszczonej iposypanej mąką foremki (keksówkaok 25 cm). Piec ok. 50 minut w 180 stopniach. Odstawić do ostudzenia. Ciasto można podawać polukrowane lub posypane cukrem pudrem.

Zobacz wpisy

Łaciate naleśniki z serem
Spaghetti carbonara

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij