Składniki:
- 400g mąki,
- 25g drożdży,
- 125ml + 500ml mleka,
- 60+150g masła,
- 400g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka+4 żółtka,
- 4 łyżki miodu,
- 500ml kremówki,
- 200g siekanych migdałów,
- 2,5 łyżeczki żelatyny,
- laska wanilii,
- 40g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 60g cukru i pozostawić aby się rozpuściły. Zmieszać z 125ml letniego mleka i odrobiną mąki. Odstawić na 20 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać 2 jajka, 60g rozpuszczonego masła i rozczyn. Wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zagotować 150g masła z miodem, 200g cukru i 3 łyżkami śmietany. Dodać migdały i wymieszać. Posmarować ta masą ciasto drożdżowe i piec w 210 stopniach przez 35 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Niecałe 500ml mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii, szczyptą soli i 140g cukru. Żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i odrobiną mleka, dodać do zagotowanego mleka, stale mieszając jeszcze trochę podgotować, dodać żelatynę i wymieszać. Krem odstawić do schłodzenia, od czasu do czasu mieszać. Kremówkę ubić. Kiedy krem wystygnie wmieszać do niego delikatnie kremówkę. Upieczony i wystudzony placek przekroić na pół, przełożyć kremem. Odstawić na chwilę do schłodzenia.