• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

Cooking recipies

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  20/01/2012

Placek miodowy z polewą migdałową

by Magda

Składniki:

  • 400g mąki,
  • 25g drożdży,
  • 125ml + 500ml mleka,
  • 60+150g masła,
  • 400g cukru,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka+4 żółtka,
  • 4 łyżki miodu,
  • 500ml kremówki,
  • 200g siekanych migdałów,
  • 2,5 łyżeczki żelatyny,
  • laska wanilii,
  • 40g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z 60g cukru i pozostawić aby się rozpuściły. Zmieszać z 125ml letniego mleka i odrobiną mąki. Odstawić na 20 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać 2 jajka, 60g rozpuszczonego masła i rozczyn. Wyrobić i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Zagotować 150g masła z miodem, 200g cukru i 3 łyżkami śmietany. Dodać migdały i wymieszać. Posmarować ta masą ciasto drożdżowe i piec w 210 stopniach przez 35 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Niecałe 500ml mleka zagotować z przekrojoną laską wanilii, szczyptą soli i 140g cukru. Żółtka wymieszać z mąką ziemniaczaną i odrobiną mleka, dodać do zagotowanego mleka, stale mieszając jeszcze trochę podgotować, dodać żelatynę i wymieszać. Krem odstawić do schłodzenia, od czasu do czasu mieszać. Kremówkę ubić. Kiedy krem wystygnie wmieszać do niego delikatnie kremówkę. Upieczony i wystudzony placek przekroić na pół, przełożyć kremem. Odstawić na chwilę do schłodzenia.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Bardzo łatwa do zrobienia babka
Płonący ananas

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij