Składniki:
- 1,5 l mleka,
- szczypta soli,
- 375g mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki rumu,
- 3 jajka,
- 50g cukru,
- masło do smarowania formy,
- puszka moreli,
- 75g cukru pudru.
Przygotowanie:
Mleko posolić, zagotować, stopniowo dodawać mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, stale mieszając aż mąką zgęstnieje. Aby szybciej ostygła, mąkę wyłożyć na płaski talerz i rozprowadzić na cienką warstwę. Jajka, cukier i rum ubić na delikatną pianę, tak by cukier rozpuścił się w całości. Wysmarować formę masłem. Morele przełożyć na sitko i osączyć. Do wymieszanej mąki kukurydzianej dodawać powoli masę jajeczną i lekko zamieszać. Ciasto przełożyć do formy, a na cieście ułożyć połówki moreli. Placek oprószyć cukrem pudrem. Piec 35 minut w 150 stopniach.