• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

Cooking recipies

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Ciasta  /  22/12/2012

Rolada czekoladowo-pistacjowa

by Magda

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 120g cukru,
  • 120g mąki,
  • 20g kakao.

Składniki na krem pistacjowy:

  • 250ml mleka,
  • 60g cukru,
  • 100g drobno pokrojonych pistacji,
  • 5 listków żelatyny,
  • 1 żółtko,
  • 250ml kremówki.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 250ml mleka,
  • 30g cukru,
  • 4 listki żelatyny,
  • 2 żółtka,
  • 120g czekolady,
  • 1 łyżeczka rumu,
  • 250ml kremówki.

Dodatki:sól, cukier waniliowy, cytryna, rum, cukier.

Przygotowanie:
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Jajka ubijać z cukrem nad parą wodną. Dodać szczyptę soli, skórkę z cytryny, cukier waniliowy. Ubijać dopóki masa nie ostygnie. Wymieszać z mąką. Blachę wyłożyć pergaminem. Rozsmarować 2/3 masy, resztę wymieszać z kakao i rękawem cukierniczym nanosić na jasną masę ukośne pasy. Piec 8 minut, po czym wyłożyć na ściereczkę wysypaną cukrem pudrem.
Krem pistacjowy: Żelatynę namoczyć w wodzie. Kremówkę ubić. Mleko zagotować z cukrem i pistacjami. Zostawić do ostygnięcia. Do mieszanki dodać wyciśniętą żelatynę oraz żółtko. Mieszać aż będzie zimne. Połączyć z ubita śmietaną.
Krem czekoladowy: Mleko zagotować z rumem i cukrem, dodać posiekaną czekoladę. Jak się rozpuści dodać żelatynę i żółtko. Na koniec wymieszać z bitą śmietaną.

Podłużną formę wyłożyć folią aluminiową. Włożyć biszkopt, odkroić wystające części. Skropić niewielką ilością rumu. Do połowy napełnić kremem czekoladowym, na kremie ułożyć skrawki biszkopta. Następnie wyłożyć krem pistacjowy i ułożyć pozostałe skrawki biszkopta. Całość zostawić w lodówce. Przed podaniem obrócić foremkę, zdjąć folię i kroić na kawałki.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Piaskowe babeczki pomarańczowe
Bożonarodzeniowa babka

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij