Składniki:
- 600g mąki,
- 50g świeżych drożdży,
- 200ml ciepłego mleka,
- 50g cukru,
- 1 jajko,
- 1/4 łyżeczki kardamonu,
- 1/2 łyżeczki miąższu z wanilii,
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 275g miękkiego masła,
- 150g rodzynek,
- 50g pokrojonych migdałów,
- 100g kandyzowanych skórek z cytryny i pomarańczy pokrojonych w kostkę,
- 2 łyżki rumu,
- 100g cukru pudru,
- 2 torebki cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Do miski wsypać 500g mąki, zrobić dołek i wlać drożdże rozpuszczone z mlekiem i cukrem. Zasypać mąką i zostawić na 20 minut. Dodać jajka, przyprawy, sól i zagnieść ciasto, które odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Dodać 200g masła i 100g mąki, ponownie zagnieść ciasto i zostawić na 15 minut. Rodzynki, migdały i skórki zalać rumem. Odstawić na chwilę do nasiąknięcia. Bakalie dodać do ciasta, wyrobić i uformować keks. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach przez 60 minut.