Babeczki marcepanowe z żurawiną

babeczki marcepanowePrzepis pochodzi z http://www.mojewypieki.com/przepis/marcepanowe-babeczki-z-zurawina

Składniki na 8-10 sztuk:

  • 150 g masła,
  • 2/3 szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • 50 ml mleka,
  • 140 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu migdałowego,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 100 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach,
  • 300 g świeżej żurawiny.

Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać jajka, jedno po drugim i miksować. Następnie dodać aromat migdałowy i dalej zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmielone migdały i wymieszać. Dalej dodać startą masę marcepanową i znów wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dolać troszkę mleka. Na końcu wmieszać świeżą żurawinę.
Gotowe ciasto przełożyć do papilotek na muffiny wypełniając je prawie do pełna. Piec w temperaturze 165 stopni przez 25 – 30 minut do suchego patyczka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *