• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Bułeczki z rodzynkami

Bułeczki z rodzynkami
Składniki:

  • 500 g mąki,
  • 250 ml mleka,
  • 30 g drożdży,
  • 50 g masła.
  • 100 g rodzynek,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z połową letniego mleka i 2 łyżkami mąki. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Następnie wymieszać go z pozostałym mlekiem, mąką, roztopionym masłem i solą. Wyrobić sprężyste ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wyrośnięte ciasto zagnieść rodzynkami i uformować z niego 20 bułeczek.  Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić do wyrośnięcia.
Bułeczki z rodzynkami
Jak podwoją swoją objętość posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w 250 stopniach ok. 15 minut.

Zobacz wpisy

Kluski leniwe
Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij