Drożdżowe babeczki z przepisu, który kiedyś już podawałam: https://www.przepisy-kulinarne.com.pl/ciastka/babeczki-drozdzowe-z-budyniem
Tym razem z makiem.
Składniki:
- 50 dag mąki,
- 20 g drożdży,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mleka,
- 1/4 szkl. oleju,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 300 g masy makowej,
- polewa czekoladowa.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru, mleka i mąki. Odstawić aż drożdże ruszą. Pozostałe składniki wymieszać i z zaczynem zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu krótko zagnieść. Formować z ciasta kulki z masą makową w środku. Wkładać do foremek na babeczki. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Ostudzone babeczki polać polewą czekoladową.
Pyszne słodkości! Poproszę jedną! :))