Składniki:
- 50 dag mąki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1/2 szkl. mleka,
- 1/4 szkl. cukru,
- 1/2 szkl. oleju,
- starta skorka z jednej cytryny,
- 2 jajka.
Kruszonka:
- 25 g masła,
- 25 g cukru,
- 50 g mąki.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z odrobiną cukru . Następnie dodać letnie mleko, resztę cukru, olej, jajka, skórkę z cytryny i mąkę. Zagnieść wszystko na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Do kruszonki roztopić masło, do gorącego wsypać mąkę i cukier. Wymieszać na kruszonkę. Ciastem drożdżowym wypełnić foremki do 1/2 wysokości i posypać kruszonką. Odstawić do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika 220 stopni i piec ok. 20-25 minut.