Składniki na drożdżówki:
- 50 dad mąki,
- 250 ml mleka,
- 60 ml oleju,
- 110 g cukru,
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy.
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki,
- 30 g margaryny,
- 30 g cukru.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 1/3 ciepłego mleka. Odstawić rozczyn aż ruszy. Następnie rozczyn wyrobić z pozostałym składnikami na gładkie ciasto. Odstawić do wyrśnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie zagnieść krótko, rozwałkować i wykroić foremką drożdżówki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.
Składniki na kruszonkę zgnieść razem i kruszonką posypać podrośnięte drożdżówki.
Piec ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.