Mini szarlotki

mini szarlotki

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek.

Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie kruche ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić w garnku aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i ewentualnie cukier.Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Do każdej następnie włożyć nadzienie jabłkowe. Na wierzchu ułożyć w kratkę paseczki z kruchego ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

mini szarlotki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *