• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Mini szarlotki

mini szarlotki

Składniki na kruche ciasto:

  • 100 g zimnego masła,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 60 cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 1 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • cukier w zależności od kwaśności jabłek.

Przygotowanie:
Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie kruche ciasto. Odstawić na pół godziny do lodówki

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dusić w garnku aż zmiękną. Następnie dodać cynamon i ewentualnie cukier.Dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzone kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek. Do każdej następnie włożyć nadzienie jabłkowe. Na wierzchu ułożyć w kratkę paseczki z kruchego ciasta. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Odstawić do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

mini szarlotki

Nawigacja wpisu

Pizza z szynką i oliwkami
Biskwity z bitą śmietaną i truskawkami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij