Składniki na łupinki:
- 400 g mąki pszennej,
- 100 g skrobi ziemniaczanej,
- 250 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 duże jajka,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na masę:
- 65 g masła,
- 1/4 szkl. wody,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak kruche. Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z resztą składników. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu robić z ciasta małe kuleczki i piec w maszynce do orzeszków ok. 3 minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.
Margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą rozpuścić na małym ogniu. Następnie zdjąć z kuchenki i do jeszcze gorącego dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać.
Gotową masę nakładać do łupinek orzeszków i łączyć po dwie. Tak przygotowane orzeszki odstawić do całkowitego zastygnięcia masy.