• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Orzeszki z masą kakaową

orzeszki

Składniki na łupinki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej,
  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na masę:

  • 65 g masła,
  • 1/4 szkl. wody,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku.

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak kruche. Masło pokroić na małe kawałki i zagnieść z resztą składników. Gotowe ciasto włożyć na 30 minut do lodówki.
Po schłodzeniu robić z ciasta małe kuleczki i piec w maszynce do orzeszków ok. 3 minuty. Następnie zostawić do wystudzenia.

Margarynę z cukrem, cukrem waniliowym, kakao i wodą rozpuścić na małym ogniu. Następnie zdjąć z kuchenki i do jeszcze gorącego dodać mleko w proszku i dobrze wymieszać.

Gotową masę nakładać do łupinek orzeszków i łączyć po dwie. Tak przygotowane orzeszki odstawić do całkowitego zastygnięcia masy.

Zobacz wpisy

Miodowo-musztardowe pałki z kurczaka
Sałatka z melonem i szynką parmeńską

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij