Składniki:
- 500g mąki pszennej,
- 6 żółte + 2 jajka,
- 7g suszonych drożdży (14g świeżych),
- 60g cukru,
- 125ml mleka,
- 110g masła,
- 200g powideł,
- 200g cukru pudru,
- skórka pomarańczowa,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, dodać 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić aż podwoi objętość. Wymieszać z resztą mąki i masłem. Zagnieść drożdżowe ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Lepić pączki z powidłami w środku. Smażyć na głębokim tłuszczu. Wkładać kilka pączków i przykryć, po 3 minutach obrócić pączki i smażyć już bez przykrycia. Gotowe osączyć papierowym ręcznikiem. Z cukru pudru i wody zrobić lukier. Odsączone pączki posmarować lukrem i posypać pokrojoną w kostkę skórką pomarańczową.