Składniki:
- 250g mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 125g masła,
- 125 g cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 100ml mleka,
- 1 pomarańcza,
- tarta bułka do posypania foremek,
- cukier puder.
Przygotowanie:
Do miksera wsypać mąkę i pozostałe składniki potrzebne do przyrządzenia ciasta. Ubijać 5 minut. Z pomarańczy zetrzeć skórkę, troszkę zostawić do dekoracji, resztę wmieszać w ciasto. Z obranej pomarańczy wykroić cząstki (bez białych błonek). Foremki babeczkowe wysmarować tłuszczem, wysypać bułką. Wypełnić ciastem i powtykać kawałki pomarańczy. Wstawić do piekarnika 200 stopni. Piec 30-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z wody i cukru pudru oraz posypać startą skórką pomarańczową.