• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami
Składniki:

  • 50 dag jabłek,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki ryżu,
  • 3 łyżki cukru,
  • cynamon,
  • sól,
  • 3 łyżki masła,
  • śmietana,
  • cukier do posypania.

Przygotowanie:
Ryż ugotować na mleku, dodając łyżkę cukru i szczyptę soli. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z pozostałym cukrem, cynamonem (ile kto lubi) i podsmażyć na łyżce masła,  aż sok odparuje. Żarodoporne naczynie wysmarować masłem. Na spód wyłożyć połowę ryżu, na to podpieczone jabłka, na to resztę ryżu.  Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła (w sumie 1 łyżka). Zapiekać w 180 stopniach 30 – 40 minut. Podawać ze śmietaną i posypane cukrem.

Zobacz wpisy

Chłodnik
Muffiny z drażami orzechowymi

1 comment

  • magda
    20 lipca 2013

    Smak dzieciństwa. Po prostu 🙂

    Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij