Składniki:
- 500ml mleka,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła,
- laska wanilii.
Przygotowanie:
Laskę wanilii należy przeciąć i wydłubać z niej ziarenka. Do garnka wlać połowę mleka, dodać masło i ziarenka wanilii. Na małym ogniu zagotować. Drugą połowę mleka wymieszać z cukrem, mąką i żółtkami. Zmiksować na gładko. Gotujące się mleko przelać przez drobne sito (chyba, że komuś nie przeszkadzają ziarenka wanilii). Następnie znowu postawić na ogniu i do gotującego się mleka wlać zmiksowaną masę. Szybko i dokładnie mieszać. jak zacznie wrzeć zdjąć z ognia i jeszcze chwilę dokładnie pomieszać, by nie zrobiły się grudki. Domowy budyń gotowy.
A ja wygrzebuję z lasek zaiernka, mieszam z cukrem i do tego dorzucam waniliowe pozostałości. Fakt, kto raz sprf3buje domowego cukru waniliowego, nigdy nie wrf3ci do tego z torebek.