Składniki:
- 3 jabłka,
- 50 dag mąki pszennej,
- 1,5 szklanki letniego mleka,
- 50 g świeżych drożdży,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać sól i wymieszać. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodać jabłka starte na grubej tarce i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy!!! A z jabłkiem! Hm… Pycha!!!!
http://mamypasje.blogspot.com/