Składniki:
- 125g mąki pełnoziarnistej drobno zmielonej,
- 250ml mleka,
- szczypta soli,
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka miodu,
- 50g roztopionego masła,
- 100g twarogu,
- 50g migdałów,
- 200g suszonych śliwek,
- kawałek cynamonu,
- 250ml czerwonego wina,
- odrobina cukru,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, stopniowo dodawać mleko, sól, miód, żółtka, masło i twaróg. Wyrobić gładkie ciasto, dodać posiekane migdały i odstawić. Śliwki i cynamon zalać czerwonym winem, zagotować na małym ogniu i odstawić na kilka minut, żeby śliwki napęczniały. Potem przyprawić sokiem z cytryny i cukrem. Wyjąć cynamon. Gofry piec w rozgrzanej, posmarowanej tłuszczem gofrownicy ok. 4-5 minut i podawać sosem.