Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego,
- 3 jabłka,
- 1 jajko,
- 50g cukru,
- 4 łyżki śmietany,
- mała paczka pokruszonych herbatników (50g),
- 1 łyżeczka cynamonu,
- mąka.
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów. Jajko wymieszać ze śmietaną. Cukier wymieszać z cynamonem. Jabłka obrać i pokroić na połówki. Kwadraty ciasta posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Na środku każdego posypać pokruszone herbatniki, położyć połówkę jabłka (miejscem po gnieździe nasiennym do dołu). Jabłko posypać cukrem z cynamonem. Rogi kwadratu złożyć razem na górze jabłka. Na wierzchu przykleić kółeczka wycięte z reszty ciasta francuskiego (jeśli takie zostało 🙂 ). Gotowe “paczuszki z jabłkiem” posmarować resztą jajka ze śmietaną. Piec na złoty kolor.
o, lubię bardzo tak smacznie nadziane ciasto francuskie 🙂