Składniki:
- 250g mąki,
- 3 łyżki oleju,
- 250ml jasnego piwa,
- szczypta soli,
- 0,5 kg jabłek,
- 4 łyżki soku pomarańczowego,
- 2 jajka,
- 100g cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie:
Mąkę, olej i sól wymieszać, dodawać powoli piwo. Wyrobić gładkie ciasto i odstawić na 20 minut. Jabłka obrać, pokroić na plastry, wyciąć gniazda nasienne. Polać sokiem pomarańczowym i odstawić na chwilę. Do ciasta dodać żółtka, wymieszać, a następnie dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Krążki jabłek maczać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone jabłka obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.