Stefanka z przepisu, który już kiedyś zamieszczałam (Waniliowo-kakaowa stefanka na herbatnikach). Tym razem tylko wersja kakaowa.
Składniki na ciasto:
- 40 herbatników,
- 3/4 litra mleka,
- 1/4 szklanki kaszy manny,
- 1/2 kostki masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- aromat waniliowy,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 3 banany.
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła,
- łyżka mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć 20 herbatnikami. Mleko, masło, cukier i kakao podgrzewać razem aż cukier i tłuszcz się rozpuszczą. Powoli dosypywać kaszę manną i szybko mieszać, żeby powstała gładka masa. Zdjąć z ognia jak masa będzie już gęsta. Wylać połowę gotowej masy kakaowej na herbatniki i wyrównać. Ułożyć na masie kawałki pokrojonego banana i zalać drugą połową masy. Na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki.
Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto. Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Bardzo podoba mi sie ta wersja stefanki 🙂