Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka wody,
- 100 g masła,
- 4 jajka.
Składniki na krem:
- 3/4 l mleka,
- 2 budynie czekoladowe,
- 3 łyżki cukru,
- 25 dag masła.
Przygotowanie:
Wodę zagotować z masłem. Do gotującej się wody dodać mąkę i sól. Mieszać aż z ciasta zrobi się kulka. Zdjąć z kuchenki i odstawić do wystygnięcia.
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Po dodaniu wszystkich jajek miksować jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto włożyć do szprycy i wyciskać ptysie na natłuszzoną blachę. Można też ptysie formować łyżką. Piec w piekarniku 200 stopni przez ok. 15 minut.
Pół litra mleka zagotować z cukrem, budynie rozpuścić w pozostałej 1/4 litra mleka i wlać do gotującego się mleka z cukrem. Dokładnie wymieszać, tak żeby nie zrobiły się grudki w budyniu. Odstawić do wystudzenia. Całkiem ostudzony budyń zmiksować z masłem. Tak przygotowanym kremem przełożyć rozkrojone ptysie. Na koniec posypać je cukrem pudrem.
…już od dawna mam na nie ochotę, ale boję się, że mi nie wyjdą. Twoje wyglądają pięknie i tak apetycznie 🙂