Składniki:
- 250g ryżu,
- 1litr mleka,
- szczypta soli,
- 100g cukru,
- skórka cytrynowa,
- 300g truskawek,
- 6 plasterków ananasa z puszki,
- 8 połówek moreli z puszki,
- 8 łyżek żelatyny,
- 125ml likieru pomarańczowego,
- 250ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do osączenia. Do gotującego się mleka dodać sól, cukier oraz skórkę. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu do miękkości. Truskawki opłukać i osuszyć, ananasa pokroić, morele osączyć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i wymieszać z ryżem. Dodać likier i ostudzić. Kiedy masa ryżowa zacznie tężeć wymieszać ją z ubitą śmietaną. W przepłukanej zimną wodą misce na przemian układać warstwę ryżu i owoce. Odstawić do schłodzenia. Schłodzony deser zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej było wyjąć go z miski. Wyłożyć na talerz i od razu podawać.