• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

Cooking recipies

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Desery
  • Grill
  • Knedle, pyzy, pierogi
  • Lody, sorbety
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Dania miesne
  • Muffiny, babeczki
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki, surówki
  • Smoothie, soki, napoje
  • Sosy, pasty
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy
Desery  /  14/09/2012

Ryż przekładany owocami

by Magda

Składniki:

  • 250g ryżu,
  • 1litr mleka,
  • szczypta soli,
  • 100g cukru,
  • skórka cytrynowa,
  • 300g truskawek,
  • 6 plasterków ananasa z puszki,
  • 8 połówek moreli z puszki,
  • 8 łyżek żelatyny,
  • 125ml likieru pomarańczowego,
  • 250ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:
Ryż przepłukać w zimnej wodzie i odstawić do osączenia. Do gotującego się mleka dodać sól, cukier oraz skórkę. Następnie wsypać ryż i gotować na małym ogniu do miękkości. Truskawki opłukać i osuszyć, ananasa pokroić, morele osączyć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i wymieszać z ryżem. Dodać likier i ostudzić. Kiedy masa ryżowa zacznie tężeć wymieszać ją z ubitą śmietaną. W przepłukanej zimną wodą misce na przemian układać warstwę ryżu i owoce. Odstawić do schłodzenia. Schłodzony deser zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, żeby łatwiej było wyjąć go z miski. Wyłożyć na talerz i od razu podawać.

Tags

  • deser

Nawigacja wpisu

Ananas nadziewany winogronami
Naleśniki z serem i orzechami

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  • Facebook

  • deser
  • kolacja
  • obiad
  • przekąska
  • śniadanie

CO WARTO WIEDZIEĆ

  • Przelicznik miar kuchennych
  • Jak gotować w kuchence mikrofalowej
  • W czym zamrażać jedzenie?
Znajdź przepis kulinarny - Katalog Smaków
Przepisy kulinarne
rondel
  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij