Przepis na waniliową masę serową pochodzi z Kuchni Lidla (od cukiernika Pawła).
Składniki na masę:
- 100 ml śmietanki 30%,
- 90 g cukru kryształu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 450 g serka homogenizowanego waniliowego,
- 60 ml wody,
- 20 g żelatyny,
- 300 ml ubitej śmietanki 30%.
Pozostałe składniki:
- 1 opakowanie biszkoptów,
- szklanka zmiksowanych truskawek,
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej.
Przygotowanie:
Biszkopty wyłożyć na dno formy.
Do garnka wlać wodę i doprowadzić ją do wrzenia. Na garnku umieścić metalową miskę, w niej ubijać na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy. Gdy masa uzyska odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodać namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany. Wszystko dokładnie mieszać i pozostawić do wystygnięcia. Żelującą masę połączyć z ubitą śmietanką. 2/3 masy wylać na biszkopty. Do pozostałej masy dodać zmiksowane truskawki i wymieszać. Wylać na białą masę i widelcem porobić wzorki.
Wstawić do lodówki na pół godziny. W między czasie przygotować galaretkę truskawkową. Jak masa serowa trochę już zastygła to na wierzchu wylać galaretkę. Wstawić ponownie do lodówki na 1-1,5 godziny.
Ślicznie wygląda w te łatki 🙂