Składniki:
- 3 jajka,
- 25dag twarogu (10% tłuszczu),
- 125ml kwaśnej śmietany,
- 1 cytryna,
- sól,
- cukier waniliowy,
- 2 łyżki grysiku,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cukru.
Przygotowanie:
Rozbić jajka, oddzielnie żółtka i białka. Zmielony twaróg wymieszać ze śmietaną, startą skórką z połowy cytryny, szczyptą soli, połową opakowania cukru waniliowego, grysikiem, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami. Odstawić na pół godziny. Białka ubić na pianę z łyżką cukru. 1/3 piany wymieszać z masą, resztę luźno połączyć. Na patelni stopić łyżkę masła, wlać masę twarogową i wstawić do piekarnika. Piec ok. 10 minut. Gotowy suflet rwać na małe kawałki i podawać posypane cukrem pudrem.