Składniki na ciasto:
- 60 herbatników,
- 1,5 litra mleka,
- 1,5 szklanki kaszy manny,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- aromat waniliowy,
- 2 płaskie łyżki kakao.
Składniki na polewę:
- 1/3 kostki masła,
- łyżka mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Blaszkę wyłożyć 20 herbatnikami. Połowę mleka, masła, cukru i całe kakao podgrzewać razem aż cukier i tłuszcz się rozpuszczą. Powoli dosypywać połowę kaszy manny i szybko mieszać, żeby powstała gładka masa. Zdjąć z ognia jak masa będzie już tak gęsta, że ciężko będzie ją mieszać. Wylać gotową masę kakaową na herbatniki i wyrównać. Ułożyć na masie kolejne 20 herbatników. Pozostałą połowę mleka, masła i cukru zagotować i znowu dosypywać kaszę i zrobić tym razem białą masę. Na koniec dodać do niej aromat waniliowy. Wylać na herbatniki i wyrównać. Całość przykryć trzecią warstwą herbatników. Dobrze jest ciasta trochę obciążyć, ale delikatnie, żeby nie połamać herbatników. Jak masy będą już zimne przygotować polewę. Wszystkie składniki na polewę wrzucić do rondelka i podgrzewać do czasu jak tłuszcz i cukier się rozpuszczą i polewa będzie gładką. Wylać polewę na ciasto i równo rozsmarować. Odstawić na kilka godzin do lodówki.