Kuchenka mikrofalowa może być bardzo przydatna w kuchni.
Wszystkie warzywa oprócz fasolki szparagowej można gotować w kuchence mikrofalowej z niewielką ilością tłuszczu i płynu. Warzywa gotowane w mikrofali zachowują naturalną barwę i smak. Sól należy dodawać już po ugotowaniu. Najlepiej warzywa kroić na małe kawałki i w trakcie gotowania pomieszać od czasu do czasu. Im większa zawartość wody w warzywach tym lepiej.
Ryb w całości nie przyrządza się w kuchence mikrofalowej (nie będą się gotowały równomiernie), ale już filety i dzwonka ryb jak najbardziej. Wystarczy kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym i przykryć je.
Kuchenka mikrofalowa świetnie nadaje się do przygotowywania łatwo przypalających się potraw, np. ryż, kasza. Najpierw można je zagotować w tradycyjny sposób i dogotować w kuchence.
Kuchenka mikrofalowa przyda się również przy potrawach, które mają zgęstnieć w temp. niższej niż 100 stopni, np. omlety, puddingi,itd.