• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Leniwe z rodzynkami

Kluski leniwe z rodzynkami
Składniki:

  • 250 g  chudego twarogu,
  • 65 g kaszy manny,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej.

Przygotowanie:
50 g masła utrzeć z cukrem. Następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i na koniec kaszę manną. Zagnieść ciasto dodając do niego rodzynki. Odstawić na 30 minut, żeby kasza napęczniała.  Z ciasta formować kluski i ugotować w osolonym wrzątku (ok.10-12 minut gotować po wypłynięciu na wierzch). Gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą.

Zobacz wpisy

Dorada pieczona w piekarniku
Kotlety z bakłażana

2 comments

  • Salvador Dali
    23 czerwca 2013

    tyle lat je robię, a nigdy nie pomyślałam żeby dać rodzynek;D

    Reply
    • mmagdaz
      23 czerwca 2013

      Ja czasem dodaję też kandyzowaną skórkę pomarańczową:)

      Reply

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij