Składniki:
- 100g makaronu,
- 1 cebula,
- 1 bakłażan,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól.
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Posolićl i odstawić na 15 minut, aby “pozbył” się goryczy. Czosnek drobno posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać bakłażana i smażyć aż zmięknie i się zarumieni. Następnie dodać czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pomidory. Całość przyprawić oregano i bazylią. Dusić około 15 minut na małym ogniu.
Wymieszać makaron z sosem i podawać.