• Polityka prywatności
  • Kontakt
  • Polski
Przepisy kulinarne

internetowa książka kucharska Magdy

  • Alkohole, nalewki, drinki
  • Ciasta
  • Ciastka
  • Dania jednogarnkowe
  • Desery
  • Dodatki do ciast i deserów
  • Drób
  • Grill
  • Knedle, pyzy
  • Lody
  • Lunchbox
  • Makarony
  • Mięso
  • Muffiny
  • Naleśniki, placki, omlety, racuchy
  • Pieczywo
  • Pierogi
  • Pizza
  • Pralinki, cukierki, czekoladki
  • Przetwory
  • Przystawki
  • Ryby i owoce morza
  • Sałatki
  • Soki i napoje
  • Sosy
  • Surówki
  • Wegetariańskie
  • Zapiekanki
  • Zupy

Makaron z bakłażanem i pomidorami

makaron z baklazanem i pomidorami

Składniki:

  • 100g makaronu,
  • 1 cebula,
  • 1 bakłażan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • puszka pomidorów,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól.

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na sitko. Posolićl i odstawić na 15 minut, aby “pozbył” się goryczy. Czosnek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę. Dodać bakłażana i smażyć aż zmięknie i się zarumieni. Następnie dodać czosnek, chwilę podsmażyć i dodać pomidory. Całość przyprawić oregano i bazylią. Dusić około 15 minut na małym ogniu.

Wymieszać makaron z sosem i podawać.

Zobacz wpisy

Sałatka z burakiem, gruszką i serem kozim
Sałatka z pomarańczową kaczką

Share your thoughts Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  • Elara by LyraThemes
  • Made by LyraThemes.com

Na stronie wykorzystywane są pliki cookies (tzw. ciasteczka). Korzystając ze strony zgadzasz się, by pliki cookies były zapisywane w pamięci twojego urządzenia. Więcej informacji w Polityce Prywatności. Zamknij