Składniki:
- 25 dag makaronu,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 500 g mięsa mielonego,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- sól,
- pierz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- starty żółty ser do posypania.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
Na patelni rozgrzać oliwę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na oliwę. Następnie dodać mięso i podsmażyć je kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, bazylię, oregano, obie papryki. Całość gotować ok. 10 minut. Nakoniec ewentulanie jeszcze razdoprawić, jeśli jest taka potrzeba.
Makaron ułożyć na talerzach, polać sosem i posypać tartym serem.