Składniki:
- 150 g mrożonego szpinaku,
- 100 g bekonu,
- 2 cebule,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- 200 ml śmietany kremówki,
- szczypta pieprzu,
- 50 g tartego sera (najlepiej parmezan),
- 250 g makaronu.
Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić podgrzewając w rondelku, a potem dusić kilka minut. Cebulę pokroić w piórka, bekon pokroić w paski. Bekon podsmażyć na patelni na chrupko, dodać cebulę i chwilę smażyć razem.Następnie wlać kremówkę, zagotować i doprawić pieprzem. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z 2 łyżkami oleju. Odcedzony makaron wymieszać ze szpinakiem i sosem śmietanowym. Wierzch można posypać parmezanem.
Uwielbiam takie kremowe sosy, a do tego szpinak – pycha 😉