Muffiny czekoladowe

muffiny czekoladowe

Składniki mokre:

  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko.

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Dodatki:

  • 1/2 tabliczki białej czekolady,
  • posypka czekoladowa.

Przygotowanie:
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Osobno wymieszać mokre składniki i osobno suche. Następnie wymieszać mokre i suche razem dodając gorzką czekoladę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formę do muffinek i piec 20-25 minut w 200 stopniach. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzone muffinki, na koniec udekorować posypką lub np. orzechami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *