Składniki mokre:
- 1/2 szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko.
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.
Dodatki:
- 1/2 tabliczki białej czekolady,
- posypka czekoladowa.
Przygotowanie:
Gorzką czekoladę posiekać na małe kawałki. Osobno wymieszać mokre składniki i osobno suche. Następnie wymieszać mokre i suche razem dodając gorzką czekoladę. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników. Wypełnić ciastem formę do muffinek i piec 20-25 minut w 200 stopniach. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę do ostudzenia.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ostudzone muffinki, na koniec udekorować posypką lub np. orzechami.